De oogst rijpt, de dagen vertragen

Wat gaat de tijd weer snel voorbij!
De warme dagen van augustus zijn nog waar net achter ons, maar de eerste tekenen van de herfst zijn ondertussen toch al goed voelbaar.
De dagen worden weer voelbaar korter, de nachten al een pak frisser, en de trekvogels beginnen toch regelmatig over te vliegen richting het zuiden.
Wanneer we met Bo gaan wandelen, zijn er al een heleboel bomen die geel worden en hun bladeren verliezen.
Vrij vroeg in het jaar, maar droogtestress zal hier ook wel wat mee te maken hebben.
Dat hebben we afgelopen periode op het veld ook gemerkt; de gewassen zijn allemaal veel vroeger klaar dan andere jaren.
Zelfs de komkommers, waar zo’n overvloed van was, hebben al vrij snel hun dip gekregen. Ook de tomaten zijn heel snel in overvloed gegaan om nadien te dippen. Daar zien we gelukkig nog een heleboel vruchten hangen die de komende weken gaan rijpen, zij het dat we voorlopig geen kilo’s meer op overschot hebben om te verwerken.
Al die veranderingen voelen wij ondertussen ook in ons lichaam en geest. We hebben de neiging om samen met het veld te vertragen, hoewel de klusjes op de boerderij wél nog overvloedig zijn. Geen zorgen, we gaan nog even door, al wordt er wel al eens wat vaker een thee-pauze genomen 😉
1. Harde werkers en pizza

Voor onze kleinste serre ligt een bloemen- en kruidentuintje die altijd vrij snel onder de grassen leek te verdwijnen. Met de groenten op het veld erachter, was dit tuintje niet steeds onze prioriteit. Jammer, want wij houden net zoveel van kruiden als van groenten. De kracht die kruiden hebben om een gerecht te pimpen is namelijk bijna magisch! Om van de gezondheidsvoordelen nog maar te zwijgen.
Tijd dus om dit hoekje van het veld een ‘makeover’ te geven, zodat we volgend jaar nog meer verschillende kruiden kunnen oogsten.
Vele helpende handen maken licht werk, dus een perfect project voor de meewerkdag! En wat een transformatie is dit geworden! Het heeft even geduurd, maar alle bieslook is grasvrij gezet, alle bedden afgebakend met stenen en alle paden bedekt met houtsnippers om het gras is bedwang te houden. Als kers op de taart zijn de courgetteplanten tussendoor ook nog even distelvrij gezet. Dankjewel voor alle hulp!
Aansluitend hielden we het oogstfeest: met een soepje en pizza’s hebben we mooie gesprekken gehad. Afsluiten deden we met Geertje’s héérlijke appelcake en wat bolletjes ijs.
Gezellig met z’n allen aan dezelfde lange tafel voelde het bijna als een warm familiefeest. Ik hoorde al van enkele leden dat het fijn was om meer contact te leggen met anderen die dezelfde visies delen. Ikzelf zag vooral wat ik ook op de afhaalpunten (kruimelgewijs) begin te merken; een kleine community die elkaar warm in het hart begint te dragen.
Met de ‘blijven-plakkers’ trokken we ons nog even terug op het groentenveld om daar met een tasje thee van de zonsondergang te genieten.
Een héél geslaagde dag!

2. Uitbreiding van het crea-café
In de vorige nieuwsbrief had ik het over ‘de start van een creatieve zomer’.
Ondertussen zijn de workshops gepasseerd en ook het laatste crea-café ligt alweer achter ons.
Kom je nu uit de lucht gevallen? “Wat is een crea-café?”
De crea-cafés waren een paar heel gezellige avonden waar iedereen met een eigen creatief project kon aansluiten. Met ons kleine groepje zijn er toch al wat hobby’s gepasseerd: haken en breien waren het populairste, maar er werd ook getekend, geschilderd, gekleurd.
Er was steeds taart en warme drankjes, en een heleboel gezellige praatjes!
Maar goed, het laatste café was dus op 19 augustus.
Enfin, het laatste – tot nu toe.
Met de deelnemers van het crea-café hebben we beslist: dit moeten we vaker doen.
Ik kroop dus snel in mijn agenda en mag iedereen uitnodigen om op één van komende (of allemaal!) crea-cafés aan te sluiten:
- Vrijdag 12/9 (19u – 22u)
- Zaterdag 20/9 (14u – 17u)
- Vrijdag 3/10 (19u – 22u)
- Vrijdag 10/10 (19u – 22u)
- Zaterdag 18/10 (14u – 17u)
- Zaterdag 25/10 (14u – 17u)
- Vrijdag 31/10 (19u – 22u)
Inschrijven moet niet, maar wel je eigen materiaal meenemen.
Je betaalt ter plaatse 2 euro.
3. Onze honingmakers

Omdat er een heleboel mensen graag een update kregen over onze bijenkast, schreef ik er deze maand een ‘Veldgedachten’ over.
De grote conclusie? Ons verhaal is ‘To bee continued!‘
Je kan onze honing in onze online webwinkel vinden, of in de fysieke winkel op zaterdagnamiddag tussen 13u en 17u!
4. Spannend nieuws!

Sinds enkele weken zijn wij officieel aangesloten bij Groene Zorg.
Wat dat betekent?
We mogen ons nu écht een zorgboerderij noemen!
Zorggasten uit vele verschillende achtergronden zijn welkom om te komen genieten van de rust en de bezigheden op de boerderij.
In de loop van komende week krijgen wij alvast een eerste vormingsdag, daarna zijn we erg benieuwd wie onze eerste zorggast mag worden.
5. Wat er op de agenda staat in september

- 6 september
Bezoek en grootouderdag Prova
(enkel voor leden van de personeelskring) - 12 september
Créa-café - 13 september
Natuurpunt organiseert een fietstocht langs 3 biobedrijven. Na ons passeren ze nog bij de Baalse Hoef (bloemen) en de kempische hoeve (zelfpluk). Er zijn nog plaatsen beschikbaar!
OPGELET 13/9 zal onze hoevewinkel gesloten zijn. - 20 september
Crea-café