Winterwinden en vorstverhalen

De winter is in volle glorie aangebroken. De eerste vorst is ondertussen gepasseerd, inclusief de bijhorende vorstschade op sommige planten.
Zo is het suikerbrood en de Nieuw-Zeelandse spinazie van het veld verdwenen. Niet zo heel vreemd, het is ten slotte toch alweer december en we hebben al geluk gehad met de zachte temperaturen in oktober en november.
De werkjes op het veld gaan voorlopig ook nog even door; we willen zo goed als we kunnen voorbereid zijn op het komende teeltseizoen.
Het verschil met vorige winter op het veld is echter wel opvallend. Ieder seizoen brengt een betere organisatie en die rust weerspiegelt zich zichtbaar in het onderhoud van de groentenbedden: het belang van blijven leren en blijven groeien!
1. Bestellingen plantgoed en zaden

Ik mocht afgelopen maand weer een heel fijne taak uitvoeren; de catalogussen van onze zadenleveranciers doorpluizen om soorten te kiezen!
Het doorbladeren van die boeken blijft toch één van de leukste bezigheden van het jaar. Waarom? De voorpret en het uitkijken naar teeltseizoen 2026 beginnen nu!
Er zijn weer enkele nieuwe “speciallekes” die ik voor jou heb uitgezocht, en ook enkele geliefden van dit jaar zullen terugkomen.
Wanneer dan dat pakket met de zaden effectief aankomt… Heerlijk!
De inschrijvingen voor 2026 staan hier trouwens al open.
Dubbele pret bij het uitkiezen dit jaar, want volgend teeltseizoen starten we ook met een strook snijbloemen op het veld; een hele nieuwe wereld aan zaden gaat open!
Ik kijk al uit naar het kunnen samenstellen van boeketten om ons huis mee te versieren en jou blij mee te maken.
2. Kippen aan het werk

In een vorige nieuwsbrief vertelde ik al hoe we onze tunnelserres hebben leeggemaakt en opgeruimd na teeltseizoen 2025.
Ik liet ook al vallen dat er opnieuw geplant werd in serre 2 & 3. Sterker nog; die gewassen worden momenteel al geoogst voor de losse verkoop (wil je graag op die mailinglijst terechtkomen, stuur dan even een mailtje terug).
Ondertussen maakten we ook serre 1 klaar voor zijn wintertaak: rusten.
… en buitenverblijf spelen voor onze kippen.
De kippen zijn ondertussen regelmatig in dat buitenverblijf te vinden. Ze scharrelen voor ons het onkruid weg en verlossen ons van slakkeneitjes die in de hoekjes en kantjes van de serre achtergelaten werden.
Een heleboel minder werk voor ons, en een lekkere snack voor hen, win-win!
3. Geef jij dit eindejaar een lokaal, biologisch en gezond cadeau?

Nu de black friday drukte is gaan liggen, zou ik graag een oproep willen doen om deze feestdagen ook aan de kleine handelaar te denken.
Ik spreek hier niet alleen vanuit de boerderij
– al kan je ook bij ons ook een cadeaubon kopen! Bij een bon vanaf 30 euro wordt er een fysieke bon mét pot honing erbij gratis geleverd in alle gemeenten en directe naburige gemeenten van onze afhaalpunten. –
maar ik spreek ook voor de kleine handelaren bij jou in de buurt.
Denk deze feestdagen bewust, lokaal, kleinschalig en duurzaam. Je zal versteld staan hoeveel leuke initiatieven je kan vinden!
4. Wat er op de agenda staat in december

- In december starten we stilaan met de vernieuwing en uitbreiding van de infrastructuur op het veld. We hebben namelijk een heel nieuw bloemenveld aan te leggen 😉 Ook zetten we de planning voor 2026 op punt: stay tuned!
- 19 december
Crea-café (19u – 21u)
Iedereen welkom om gezellig samen creatief te zijn! - – Genieten van de feestdagen –